Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Kraftwerk...


Oι Kraftwerk προτοπώροι στο είδος τους,
επηρέασαν πολλά μουσικά ρεύματα για 20 και πλέον χρόνια

Οι Kraftwerk (προφέρεται [ˈkʁaftvɛɐk], ελλ. εργοστάσιο παραγωγής ισχύος) είναι γερμανικό συγκρότημα από το Ντίσελντορφ. Ιδρύθηκε το 1970 και είναι γνωστό κυρίως για την πρωτοποριακή εργασία του στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Διάφορα κομμάτια του συγκροτήματος επηρέασαν μουσικά ρεύματα όπως τα EBM, Techno, Electro Funk και την ποπ μουσική της δεκαετίας του '80 και '90 γενικώς.



Ενώ τα πρώτα τρία άλμπουμ των Kraftwert έχουν ακόμη πειραματικό χαρακτήρα οι Hütter και Schneider αποφασίζουν το 1973 να παράγουν στο εξής τον ήχο του συγκροτήματος αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Αποτέλεσμα είναι το άλμπουμ Autobahn, το οποίο σύμφωνα με την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων είναι σημαντικό και σημαδειακό αφού αποτελεί το πρώτο άλμπουμ της synthpop. Τα τραγούδια αποτελούνται όλο και περισσότερο από απλοποιημένες μελωδίες οι οποίες παίζονται σε εναλλαγή με φάσεις ηχητικών εφέ. Αυτό θα μείνει το χαρακτηριστικό στιλ των Kraftwerk και στις επόμενες δεκαετίες.



Επίσης στο Autobahn χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τον απαλλαγμένο από κάθε αίσθημα, «κρύο» τρόπο τραγουδίσματος sprechgesang («τραγούδι–ομιλία»). Το άλμπουμ αυτό, με το οποίο παραλαμβάνουν παγκοσμίως χρυσούς δίσκους, είναι το τελευταίο που δημοσιεύουν σε συνεργασία με την Phillips. Το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ γίνεται μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία τους οι Hütter και Schneider ιδρύουν το 1974 δικό τους label (Kling Klang). Τον Φεβρουάριο 1975 ο Roeder εγκαταλείπει το συγκρότημα και νέο μέλος γίνεται ο Karl Bartos (ντραμς), ο οποίος θα μείνει στο συγκρότημα μέχρι το 1991. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους ηχογραφείται το άλμπουμ Radioaktivität. Δημοσιεύεται το Νοέμβριο και το καλοκαίρι του 1976 το ομώνυμο single για εβδομάδες μένει στην πρώτη θέση των γαλλικών charts.
Tα άλμπουμ Autobahn και Radioaktivität θεωρούνται ότι έχουν στοιχεία από το γερμανικό μουσικό κίνημα Krautrock.
Την άνοιξη του 1977 κυκλοφορεί το έκτο άλμπουμ, Trans Europa Express. Το ομώνυμο single γίνεται μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Η χαρακτηριστική μελωδία του τραγουδιού θα χρησιμοποιηθεί από τον Afrika Bambaataa για το Planet Rock, το οποίο είναι ένα από τα γνωστότερα κλασικά Hip Hop κομμάτια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου