Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

'Κασσάνδρα' στο Θέατρο Θησείον

15 & 17 Οκτωβρίου, 21:00
Η εταιρεία μουσικού θεάτρου 'Οι όπερες των ζητιάνων' σε συνεργασία με το σύνολο πρώιμης και μπαρόκ μουσικής Latinitas Nostra και τη θεατρική ομάδα vasistas, παρουσιάζει το έργο 'Κασσάνδρα' του Μπενεντέτο Μαρτσέλλο (1727).
Πρόκειται για ένα 'χαμένο' έργο του οποίου τα ίχνη χάνονται από τον 18ο αιώνα ως τις μέρες μας. Η καντάτα 'Κασσάνδρα' του σπουδαίου συνθέτη του ιταλικού μπαρόκ Μπενεντέτο Μαρτσέλλο,, σε κείμενο του Αντόνιο Κόντι, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Λυκόφρονα, δεν αποτελεί αποξηραμένο ιστορικό απολίθωμα, αλλά, αντίθετα, μια διεγερτικά αινιγματική μάζα από αντιφάσεις και ένα απροσδόκητα ζωντανό έργο.
Σημειώνεται πως η καντάτα (πολύ δημοφιλής, κατά τα φαινόμενα, στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα για να εξαφανιστεί έκτοτε από το ρεπερτόριο, προφανώς λόγω της απαγορευτικής δυσκολίας της, καθώς απαιτεί πρωταγωνίστρια με φωνητική έκταση περί τις δυόμιση οκτάβες και ταυτόχρονα ευελιξία, εξαιρετική αντοχή και υποκριτικές ικανότητες), παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή.
Τον ομώνυμο ρόλο τραγουδά η μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη, γνωστή από τις ερμηνείες της σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και τις συμμετοχές της στην παράσταση Τροβατόρε στο BIOS (ως τσιγγάνα Ατζουτσένα) και στην παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Το μικρόβιο του έρωτα.
Συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Αριάν Λαμπέντ (Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, Φεστιβάλ Βενετίας 2010), Ναΐμα Καρμπαχάλ και Λεονάρδος Μπατής, ενώ προηχογραφημένες ακούγονται οι φωνές των Τάση Χριστογιαννόπουλου, Θεοδώρας Μπάκα και Νίκου Σπανού.
Το σύνολο Latinitas Nostra διευθύνει ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός του διευθυντής, τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη, συνιδρύτρια της ομάδας vasistas (Silence, Get Over It, phobia: ένα θέαμα), το σκηνικό και τα κοστούμια υπογράφει ο Παύλος Θανόπουλος, τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας και το βίντεο ο Γιάννης Γαϊτανίδης.
Παραγωγή: Οι όπερες των ζητιάνων (Χαράλαμπος Γωγιός, Κωνσταντίνος Ζαμάνης), Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ (Χρήστος Τσενές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου